Nieuws

Vernieuwingen in het tennis

Vernieuwingen in het tennis

1. Nieuwe reeksen

Bij de dames is er nu de ED-2 zoals bij de H-2 van B0 tot B-15. Bij de dames komen er drie nieuwe leeftijdsreeksen: ED25-1 (C+15/5 tot B0), ED25-2 (NG tot C+30) en ED25-3 (NG tot C+30/4). De ED30-reeksen worden wel afgeschaft.

2. Gewettigde walkover

Spelers mogen nu drie in plaats van twee keer per competitiejaar een WO geven zonder dat er strafpunten worden toegekend. Vanaf de vierde keer WO worden er onmiddellijk vijf strafpunten toegekend.

3. Supertiebreak

Tot op heden werd de derde set bij een dubbelpartij vervangen door een supertiebreak. Vanaf dit seizoen wordt een match tiebreak ook ingevoerd in het enkelspel bij de leeftijdscategorieën heren 60+ en dames 45+.

4. Vlaamse Masters Dubbel Criterium

In navolging van de masters voor het enkelcriterium wordt op het einde van dit seizoen ook de masters gespeeld van het dubbelcriterium. Volgende acht reeksen worden ingericht : dubbel heren 30, 60 en 90 punten, dubbel gemengd 30, 60 en 90 punten en dubbel dames 30 en 60 punten. De eerste, en soms de tweede, van de dubbelcriterium-ranking mag hieraan deelnemen. Voor de masters mag de partner vrij worden gekozen uit die ranking. De masters worden dit jaar gespeeld op 17 en 18 oktober in West-Vlaanderen.

5. Arbitrage

De wedstrijdleider kan met de Elit-webtoepassing via de website van Tennis Vlaanderen scheidsrechters vragen voor zijn tornooi. Scheidsrechters kunnen via de website zien welke tornooien scheidsrechters vragen en hiervoor inschrijven.

6. Gemengde jeugdreeks

De jongens en meisjes in U9 spelen samen in één tabel. De loting gebeurt dus zonder rekening te houden met het geslacht. De tegenstander van een jongen kan dus een jongen of een meisje zijn. In dubbelspel wordt een team ook samengesteld zonder rekening te houden met geslacht.

Indien men vier officiële enkel wedstrijden gespeeld heeft, is het bekomen klassement niet noodzakelijk C+30/5. Op het einde van het jaar worden de spelers gerangschikt volgens punten van de eerste iteratie (van hoog naar laag). Het rangschikkingscomité bepaalt de grens tussen NG en C+30/5 om ervoor te zorgen dat de U9 niet te snel stijgt naar C+30/5.

7. Nieuw jeugdterrein

De competitie jongens en meisjes U10 (vroegere midi) wordt georganiseerd op een 21-meter terrein (normale hoogte van het net, geen enkelspelpaaltjes), zowel in tornooien als interclub. Het dubbelspel wordt op hetzelfde terrein gespeeld. Een normaal enkelspelveld is 23,77m x 8,23m. Een U10 veld is dus aan elke zijde 1,385m korter. TC Bocholt heeft als eerste een 21-meter terrein aangelegd.

8. Coach interclub volwassenen

Men hoeft op het formulier ploegensamenstelling als coach niet meer ‘alle spelers’ te vermelden bij interclub. Iedereen die op het formulier ploegensamenstelling staat is automatisch ook coach.

9. Coach interclub jeugd

De coach van een interclubontmoeting bij de jeugd moet een gediplomeerd VTS-trainer zijn. Dit kan vanaf niveau 1 (initiator). Als overgangsmaatregel worden dit jaar ook personen die zich inschrijven voor de cursus initiator of een EVC-traject volgen (Erkenning/Elders Verworven Competenties) toegelaten als coach.

10. Verplichte maaltijd

Het aanbieden van een maaltijd aan de tegenstander is voortaan verplicht in alle reeksen bij de volwassenen. De kosten worden enkel gedragen door de spelers van de ontvangende ploeg maar er is wel een maximum voorzien. De keuze van de maaltijd is vrij.